5 Tradycyjnych Potraw Wielkanocnych, których nie może zabraknąć na Twoim stole!
Wielkanoc zbliża się do nas wielkimi krokami. Nadszedł zatem czas, aby pomyśleć o potrawach, które w tym roku zagoszczą na naszym stole Wielkanocnym. Poniżej przedstawiamy 5 Tradycyjnych potraw Wielkanocnych, których nie może zabraknąć na Twoim stole w te Święta Wielkanocne.
1.ŻUREK WIELKANOCNY Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ
Dla Wielu król Wielkanocnego stołu – Tradycyjny Żur z Białą Kiełbasą. Właśnie od niego zaczniemy. Ten smak jest nam bardzo dobrze znany i bardzo lubiany. Zabierając się za przygotowanie tej tradycyjnej potrawy Wielkanocnej, należy wpierw zaopatrzyć się w jak najlepszej jakości produkty, by mieć pewność, że nasz Żurek Wielkanocny nie tylko będzie pyszny, a przede wszystkim zdrowy.
Poniżej znajdziecie przepis na najlepszy naszym zdaniem Żurek Wielkanocny.
- Bulion lub wywar zagotować z dodatkiem pokrojonych na 2 – 3 części wędzonych żeberek lub kości lub pokrojonego na 4 części boczku. Gotować przez ok. 20 minut.
- Dodać surową białą kiełbasę, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.
- Dodać żur i gotować przez ok. 10 minut. W międzyczasie dodać majeranek oraz czosnek przygotowany w następujący sposób: nieobrany czosnek położyć na małej patelni i prażyć go przez ok. 10 minut, następnie delikatnie rozgnieść.
- Zupę odstawić z ognia. Dodać śmietanę i doprawić w razie potrzeby solą oraz pieprzem.
- Wyjąć kiełbasę z zupy, pokroić ją na plasterki, włożyć z powrotem do garnka z zupą (część kiełbasy można upiec według wskazówek poniżej).
- Żurek podawać z ugotowanym jajkiem i pieczywem.
Dokładny przepis znajdziecie TUTAJ .
2. Jajka Faszerowane Pieczarkami
Jak Wielkanoc – to koszyczek Wielkanocny, po brzegi wypełniony pożywieniem, udekorowany pisankami, zajączkiem i żółtym kurczaczkiem.
Czego nie może zabraknąć w Wielkanocnym Koszyczku? Ano, oczywiście jajek! To właśnie one malują się na wielkanocnych, świątecznych kartkach i to nimi dzielimy się z rodziną podczas uroczystego, wielkanocnego śniadania.
Przejdźmy zatem do potrawy z jajek, którą znamy doskonale nie tylko przez Święta Wielkanocne, bo przecież możemy się nimi raczyć przez okrągły rok. Jednak, tylko w Wielkanoc ich smak jest tak wyjątkowy.
Mowa oczywiście o jajkach faszerowanych pieczarkami, na które przepis znajdziecie poniżej.
- Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą, zbić skorupki i odstawić do ostudzenia, w razie potrzeby zmienić wodę na zimniejszą.
- Obrać ze skorupek i przekroić wzdłuż na połówki. Żółtka wyjąć, przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem.
- Pieczarki umyć, dokładnie osuszyć, pokroić w plasterki. Cebulę drobno posiekać.
- Na patelni na oleju zeszklić cebulę, następnie dodać masło i pieczarki i smażyć co chwilę mieszając aż lekko się zrumienią. W międzyczasie doprawić solą i pieprzem.
- Pieczarki i cebulę zdjąć z patelni i ostudzić, następnie drobno posiekać lub zmielić w maszynce do mięsa razem z natką pietruszki. Na koniec połączyć z żółtkami, doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać z 2 – 3 łyżkami majonezu jeśli farsz wydaje się zbyt suchy.
- Białka jajek wypełniać farszem, docisnąć. Układać rozcięciem do dołu na półmisku posmarowanym majonezem. Polać resztą majonezu. Jeśli majonez jest gęsty (np. gotowy ze sklepu, wówczas można go wymieszać z olejem roślinnym). Udekorować natką lub rzeżuchą.
Dokładny przepis znajdziecie TUTAJ.
3.Pieczeń Rzymska z Jajkiem
Kolejnym pysznym i domowym Wielkanocnym specjałem może okazać się Pieczeń Rzymska z Jajkiem. Nasi domownicy, jak i goście na pewno nie oprą się takiemu domowemu, świeżemu daniu. Można podawać go na świeżo upieczonym chlebie lub w towarzystwie wielkanocnych buraczków, tzw. ćwikły.
- Odciąć zielone liście pora. Białą i jasnozieloną część przekroić wzdłuż na pół, opłukać, następnie pokroić na półplasterki. Czosnek obrać i pokroić w kosteczkę. Pora i czosnek posolić i zeszklić na oleju i maśle.
- Wyłożyć na deskę i drobno posiekać z dodatkiem natki pietruszki lub czosnku niedźwiedziego. Dodać do mielonego mięsa.
- Następnie dodać surowe jajko, bułkę tartą, chrzan, paprykę w proszku oraz sos sojowy. Doprawić zmielonym pieprzem oraz solą i dokładnie wyrobić składniki ręką.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę keksową o długości ok. 25 cm posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wyłożyć połowę masy mięsnej, na środku ułożyć ugotowane na twardo i obrane jajka, delikatnie wcisnąć je w masę.
- Przykryć resztą mięsa i uformować wzgórek. Wierzch posmarować musztardą i posypać kminkiem. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 45 minut.
Dokładny przepis znajdziecie TUTAJ.
4. Biała Kiełbasa Zapiekana z Cebulą, Boczkiem i Musztardą
Jak myślimy o tradycyjnych potrawach wielkanocnych, w głowie pojawiają się nam głównie jajka w różnych postaciach i oczywiście kiełbasa…Zatem kolejne danie, na które przepis znajdziecie poniżej, to właśnie przepis na przepyszną białą kiełbasę, zapiekaną z cebulą, boczkiem i musztardą francuską…Brzmi przepysznie.
Koniecznie sprawdźcie, jak smakuje!
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Do naczynia żaroodpornego włożyć kiełbasę. Cebulę obrać, przekroić na połówki i pokroić na plasterki, dodać do kiełbasy.
- Składniki zalewy wymieszać w miseczce: piwo lub wino, musztardę, sos sojowy, miód, majeranek i zmielony pieprz. Polać po kiełbasie, następnie posypać pokrojonym w kosteczkę boczkiem.
- Naczynie przykryć (folią aluminiową lub pokrywą) i piec przez 45 minut, następnie zdjąć przykrycie i piec jeszcze przez kolejne 45 minut.
- W razie potrzeby na koniec można ustawić funkcję grilla i zrumienić kiełbasę piekąc ją przez kilka dodatkowych minut.
Dokładny przepis znajdziecie TUTAJ.
5.Tradycyjna Pieczona Kaczka z Jabłkami
Są w Polsce domy, w których tradycyjnym Wielkanocnym daniem jest Kaczka Pieczona z Polskimi Jabłkami. Żeby to danie było idealne, skórka kaczki powinna być złocista i chrupiąca, a samo mięso miękkie i nie przesuszone. Upieczenie pysznej tradycyjnej kaczki nie jest łatwym zadaniem i wymaga od kucharza nieco więcej umiejętności i doświadczenia. Kaczkę bowiem, łatwo przeciągnąć i wtedy, niestety przyjemność z jedzenia jest niższa.
Poniżej zostawiamy sprawdzony przepis na Tradycyjną Kaczkę Pieczoną z Jabłkami w sam raz na Ucztę Wielkanocną.
- Kaczkę natrzeć solą, pieprzem, oraz suszonymi ziołami, wysmarować roztopionym masłem. Do środka można włożyć 1 jabłko pokrojone na ćwiartki z wykrojonymi gniazdami nasiennymi. Kaczkę można od razu zacząć piec lub wstawić do lodówki na 2 – 3 godziny, maksymalnie na całą dobę. Przed pieczeniem kaczkę ocieplić do temperatury pokojowej.
- Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Kaczkę włożyć do żaroodpornego garnka (grzbietem do góry) lub naczynia żaroodpornego. Wstawić do nagrzanego piekarnika (na razie bez pokrywki) i piec przez 1/2 godziny. Następnie zamknąć garnek pokrywką, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez 2 godziny. W połowie pieczenia przewrócić kaczkę na drugą stronę. Na pół godziny przed końcem pieczenia do piekarnika włożyć wydrążone jabłka (do środka jabłek włożyć po łyżeczce konfitury malinowej lub/i wsypać szczyptę cynamonu).
- Wyjąć kaczkę z garnka i podzielić, można polać wytopionym tłuszczem wedle uznania. Tłuszcz z kaczki można zachować i użyć np. do podsmażania ziemniaków lub sporządzenia CONFIT lub smarowidła (RILLETTES) z pieczonego mięsa.
- Podawać z żurawiną wymieszaną z sokiem lub konfiturą malinową i kluseczkami.
Dokładny przepis znajdziecie TUTAJ.
ILE BĘDZIE KOSZTOWAŁO PRZYGOTOWANIE WIELKANOCNYCH POTRAW W 2022 ROKU?
Przygotowaliśmy krótkie zestawienie cen za najważniejsze półprodukty potrzebne do przygotowania dań przedstawionych w tym przepisie. Sprawdź poniżej w jakiej cenie kupisz produkty do przygotowania uczty wielkanocnej w roku 2022.
- Mak niebieski – do przygotowania makowca. Mak niebieski będzie nas kosztował od ok. 20 zł za kg do nawet 40 zł za kg – wszystko oczywiście zależy od tego, gdzie zrobimy zakupy. Możemy zdecydować się także na gotową masę do makowca wymieszaną już z bakaliami, za którą zapłacimy ok.15 zł za 850 g. puszkę.
- Mąka – za 1 kg. opakowanie mąki w 2022 roku zapłacimy ok. 3 zł
- Cukier – za 1 kg. opakowanie cukru zapłacimy od 3 do 5 zł
- Jajka – jeśli stawiamy na jajka od szczęśliwych kurek zdecydujemy się na jaja wiejskie. Za jedno jajko od gospodyni zapłacimy od 1 zł do nawet 1,50 w zależności od regionu, w którym mieszkamy. Jeśli natomiast kupimy jajka w sklepie za 10 szt. zapłacimy od 4 zł wzwyż.
- Kaczka – za dobrej jakości mięso kaczki zapłacimy od 40 zł za kg. wzwyż.
- Indyk – za kg. mięsa z indyka zapłacimy od 20 zł wzwyż.
- Biała kiełbasa – dobrej jakości biała kiełbasa może nas kosztować nawet ponad 35 zł za kg.
- Jabłko antonówka – cena za kg jabłek, które idealnie pasują do kaczki to od 2 – 3 zł.
- Masło – za kg masła zapłacimy od 50 zł w górę. Tradycyjne Masło Polskie, które posiada min.82% tłuszczu kosztuje od 9 zł za 200g.
- Mleko – za litr mleka w zależności od regionu zapłacimy od 2.50 zł do nawet ok. 4 zł.
- Zakwas na Żur – cena za zakwas do tradycyjnej wielkanocnej potrawy to od 3.50 zł wzwyż.
- Chleb pszenny na zakwasie – cena za chleb to ok. 6 zł za bochenek.
- Chleb żytni razowy na zakwasie – cena za chlebek razowy to od ok. 8 zł do ok. 15 zł.
- Kajmak – cena za puszkę kajmaku to od ok. 6 zł do 12 zł
- Orzechy włoskie – cena za kg orzechów włoskich w 2022 roku to od ok. 30 zł w górę.
Zobacz też TOP 3 Desery Wielkanocne.
Czy święta Wielkanocne drożeją? Jak się uchronić przed wzrastającymi cenami w 2022 roku?
Nie ma się co oszukiwać. Przygotowanie Świąt zawsze jest kosztowne, a z roku na rok półprodukty drożeją, co wpływa na końcową cenę naszych zakupów. Zatem warto już wcześniej zaplanować sobie świąteczny budżet, który pomoże nam zrealizować je tak, jak sobie wymarzyliśmy.
Jak zrobić zakupy na Święta Wielkanocne taniej?
Pamiętajmy o sprawdzeniu cen w poszczególnych sklepach, aby zakupy zrobić jak najrozsądniej i po prostu jak najtaniej. Warto także zwracać uwagę na tańsze odpowiedniki droższych produktów na sklepowych półkach. Niejednokrotnie kosztują o wiele drożej, a po dokładnym sprawdzeniu ich składu z tymi z tańszej półki może okazać się, że nie tylko ich skład jest taki sam, a jak się okazuje także producent.
Warto zatem na zakupy wielkanocnych produktów poświęcić trochę więcej czasu, a zaoszczędzić trochę więcej pieniędzy, które można spożytkować np. na prezenty dla dzieci czy najbliższych.
*Wszystkie przepisy pochodzą z bloga kulinarnego „Kwestia Smaku”.