top 3 desery na wielkanoc

TOP3 DESERY NA STÓŁ WIELKANOCNY 

 

Kiedy topowe wytrawne dania na stół wielkanocny mamy za sobą nadszedł czas, by przedstawić TOP 3 Wielkanocne Desery, które już od lat sprawdzają się w wielu Polskich domach.

 

1.TRADYCYJNY MAKOWIEC W POLEWIE Z LUKRU

Zaczniemy od znanego i lubianego w Polsce makowca, który jak sami wiecie króluje na stołach zarówno podczas Świąt Wielkanocnych, jak i Świąt Bożego Narodzenia. 

Połączenie pysznego ciasta drożdżowego, maku i bakalii w białej polewie z lukru to istna eksplozja smaków. 

 

makowiec z lukrem na wielkanoc

 

Koniecznie spróbujcie makowca z tego przepisu:

 

  • Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wkruszyć do niego drożdże i posypać cukrem. Stopniowo wlewać do dołka ciepłe mleko mieszając je z drożdżami i zagarniając do środka kilka łyżek mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
  • Dodać jajka i zacząć delikatnie mieszać wszystkie składniki łyżką. Gdy zgrubnie się połączą, dodać roztopione, ciepłe masło i zacząć wyrabiać składniki. Wyrabiać ciasto przez ok. 10 – 15 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę, umieścić ją w misce i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • Masę makową wymieszać z bułką tartą oraz z posiekanymi orzechami oraz żurawiną – jeśli ich używamy.
  • Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, delikatnie wymieszać z masą makową.
  • Ciasto wyłożyć na stolnicę i chwilę powyrabiać, podzielić na 2 części. Rozwałkować jedną część ciasta na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 35 cm, wyłożyć połowę masy makowej zachowując ok. 1,5 cm wolnego brzegu.
  • Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku i zlepić brzegi. Podociskać ciasto dłońmi (aby nadzienie równomiernie się rozłożyło i ciasto do niego przywarło).
  • Położyć na natłuszczonym papierze do pieczenia. Zawinąć struclę w papier zostawiając w środku ok. 2 cm wolnej przestrzeni na wyrośnięcie ciasta. Powtórzyć z drugim kawałkiem ciasta.
  • Obydwa makowce (wraz z papierem) położyć łączeniem do dołu na dużej blaszce do pieczenia i odstawić na ok. 20 minut do podrośnięcia.
  • Piec przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po przestudzeniu polać lukrem: gorący sok z cytryny wymieszać ze skórką pomarańczową oraz ze stopniowo dodawanym cukrem pudrem.

 

Dokładne proporcje znajdziecie TUTAJ.

 

2.TRADYCYJNA WILGOTNA BABKA WIELKANOCNA 

Jak Wielkanoc, to wielkanocna baba! Nie może zabraknąć jej na Twoim stole. Przepisów na wielkanocną babkę znajdziemy tysiące, jednak naszym zdaniem ten, który znajdziesz poniżej jest bardzo dobry i zawsze się udaje! Wielkanocna baba jest puszysta, wilgotna i zniknie z Twojego Wielkanocnego stołu bardzo szybko.

 

Zobacz TOP 5 Dań Wielkanocnych, których nie może zabraknąć na Twoim stole!

 

wilgotna babka wielkanocna

 

  • Jajka ocieplić (lepiej się ubijają) – włożyć do miski, zalać bardzo ciepłą wodą z kranu i odstawić na kilkanaście minut, w razie potrzeby zmienić wodę na cieplejszą.
  • Przygotować formę na babkę z kominem pośrodku (śr. ok. 22 – 25 cm), posmarować ją 1 łyżką masła i wysypać bułką tartą lub zmielonymi orzechami czy migdałami. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu).
  • Masło roztopić (olej delikatnie podgrzać w kąpieli). Do letniego tłuszczu dodać sok i skórkę z cytryny, odstawić.
  • Do większej miski wbić jajka, dodać cukier i ubijać przez około 10 minut na jasną, gęstą i puszystą masę. W międzyczasie dodać cukier wanilinowy lub ziarenka wyskrobane z przepołowionej laski wanilii.
  • Do drugiej miski przesiać mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, wymieszać.
  • Do ubitych jajek dodać mieszankę mąki i zmiksować krótko na małych obrotach miksera do połączenia się składników w jednolite ciasto (można przez chwilę zmiksować mikserem, później przez chwilę mieszać delikatnie szpatułką, później znów zmiksować).
  • Do ciasta wlać masło lub olej i zmiksować do połączenia się składników w jednolite ciasto. Ciasto będzie miało konsystencję podobną do budyniu. Masę wylać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 45 minut (do suchego patyczka).
  • Po upieczeniu wyjąć i ostudzić. Można upiec dzień wcześniej i trzymać w formie pod przykryciem.
  • Po ostudzeniu wyjąć babkę na paterę i posypać cukrem pudrem lub polukrować i obłożyć obranymi migdałami lub gotowymi jajeczkami.

 

Dokładny przepis znajdziecie TUTAJ.

 

3.WIELKANOCNY MAZUREK Z KAJMAKIEM 

Mazurek do zdecydowanie hit wielkanocnych deserów. Tradycyjny, w wielu różnych wariacjach. Możemy przygotować Mazurek orzechowy, z bakaliami, pomarańczowy, cytrynowy, czekoladowy i można by tak wymieniać prawie w nieskończoność. Prawdą jest, że mazurek wielkanocny to must have i nie może go zabraknąć na naszym stole wielkanocnym. 

 

przepis na mazurek z kajmakiem

 

Poniżej przedstawiamy przepis na Tradycyjny Mazurek Kajmakowy z orzechami i bakaliami.

 

  • Masło dokładnie utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, następnie dodać przesianą mąkę i wymieszać. Połączyć ciasto w kulę, w razie potrzeby dodać odrobinę zimnej wody w celu ułatwienia połączenia się składników. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
  • Formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Dno i 1 cm boków wyłożyć rozwałkowanym ciastem i piec przez ok. 15 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.
  • Po ostudzeniu posmarować masą kajmakową (3 przepisy do wyboru poniżej) i udekorować migdałami, orzechami i owocami wedle uznania i fantazji.
  • Śmietankę i cukier zagotować w rondelku mieszając aż cukier się rozpuści. Gotować na małym ogniu co chwilę mieszając rózgą, aż masa zgęstnieje i nabierze słomkowej barwy, ok. 30 minut. Ostudzić i posmarować spód mazurka.
  • Puszkę ze słodzonym mlekiem skondensowanym wstawić do garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu przez ok. 2 godziny. Wyjąć, odczekać, aż trochę ostygnie, otworzyć, posmarować ciasto.
  • 150 g miękkiego masła ubić na puszysty biały krem, następnie stopniowo dodawać gotową masę kajmakową z puszki cały czas ubijając. Gotowy krem rozsmarować na spodzie.

 

Dokładny przepis znajdziesz TUTAJ

 

Wszystkie przepisy na desery wielkanocne pochodzą z bloga kulinarnego Kwestia Smaku.

 

 

Czy uznałeś to za interesujące? Udostępnij ten artykuł w swojej sieci społecznościowej:

Wybierz ile gotówki potrzebujesz?

1000 zł6000 zł
124 dni
444
Kwota limitu 1000 zł
Dostępna kwota do wypłaty 1000 zł
Minimalna miesięczna spłata 441.32 zł
Prowizja323.97 zł
Odsetki0.205
RRSO 79,20%
Nota prawna
Formularz informacyjny

Możesz być również zainteresowany: